Stijl en Resultaten

Stijl en Resultaten

  • Strakheid 
  • Besnijdenis-stijlen
  • Frenulum
  • Een leidraad voor het kiezen van je besnijdenisstijl

Basiskennis

De huid van de penis bestaat uit één stuk en bedekt als een soort buis de schacht van de penis. Het ene uiteinde van die buis bevindt zich meteen onder de eikel, het andere uiteinde is verbonden met de balzak en de huid in de schaamstreek.

Bij onbesneden mannen ligt de voorhuid als een stuk “overtollige” huid over de eikel heen. De voorhuid bestaat uit een dubbele laag, lopende van de schacht van de penis over de eikel heen en weer terug tot net onder de eikel. Bij een besnijdenis wordt de huid, die als een soort buis om de penis ligt, korter gemaakt.

Om achteraf ook tevreden te zijn met het resultaat, is het goed van tevoren te weten dat een besnijdenis verschillende resultaten kan opleveren, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Voor de besnijdenis moet u daarom weten:

1) Hoe strak u besneden wilt worden (hoeveel huid weggenomen wordt).

2) Welke huid verwijderd wordt (binnenblad en/of buitenblad van de voorhuid).

3) Of u het frenulum (toompje) wil behouden of niet.

Strakheid

De begrippen strak en los zijn natuurlijk relatief, maar in het algemeen zal een penis als strak besneden worden beschouwd als in erectie de huid om de penis niet meer dan een paar millimeter te bewegen is, en in slappe toestand de huid de rand van de eikel niet raakt.

Bij een minder strak ofwel losjes besneden penis ligt de huid tegen de rand van de eikel aan wanneer de penis slap is. Bij een erectie ligt de eikel bloot, maar er zit aanmerkelijk meer beweging in de huid van de schacht dan bij een strak besneden penis.

Natuurlijk zijn er veel tussenvarianten tussen enerzijds heel strak en anderzijds heel losjes besneden.

Sommige mannen worden het liefst strak besneden, anderen liever wat losser. Het voordeel van een strakke besnijdenis is dat smegma geen enkele kans meer krijgt.
Ook esthetische redenen kunnen een rol spelen. Sommigen vinden het zeer erotisch een penis te zien die overduidelijk besneden is.

Veel mannen worden liever wat minder strak besneden zodat er onder de eikel wat huid overblijft waarmee ze kunnen masturberen. Natuurlijk kunnen ook strak besneden mannen masturberen, alleen zullen ze daar vaak glijmiddel bij nodig hebben.

Wat smegma betreft, is ook een losjes besneden penis heel schoon, alleen is het mogelijk dat heel af en toe (bijvoorbeeld op heel warme dagen) zich toch nog een beetje smegma vormt onder de huid die tegen de rand van de eikel aanligt. Dit is echter bijna verwaarloosbaar in vergelijking met de hoeveelheid smegma die zich kan ophopen bij onbesneden mannen.

Besnijdenis stijlen

De huid van de penis bestaat uit:

1) huid aan de buitenkant (huid om de schacht van de penis + buitenblad van de voorhuid)

2) binnenblad van de voorhuid

A. Als meer verwijderd wordt van de buitenste huid dan van het binnenblad van de voorhuid, dan wordt de penis “hoog” besneden.

B. Als meer van het binnenblad van de voorhuid verwijderd wordt dan van de buitenste huid, dan wordt de penis “laag” besneden.

C. Als veel huid weggenomen wordt, dan wordt de penis strak besneden.

D. Als minder huid weggenomen wordt, dan wordt de penis losjes besneden.

Als je bovenstaande combineert, kom je tot de volgende mogelijke resultaten:

1. A + C = hoog en strak besneden

2. B + C = laag en strak besneden

3. A + D = hoog en losjes besneden

4. B + D = laag en losjes besneden

Met de vrije hand techniek kan een arts elk van deze resultaten bereiken. Belangrijk is dat hij goed kan inschatten hoeveel hij van welke huid (schachthuid, binnenste en buitenste voorhuidblad) moet verwijderen om tot het gewenste resultaat te komen.

Wie het gevoeligere binnenste voorhuidblad wil behouden laat de arts de besnijdenisnaad verder van de eikel af plaatsen.

Elke penis verschilt in grootte en toename in omvang bij een erectie. Mannen met een penis die bij een erectie aanzienlijk in omvang toeneemt, zullen als ze strak besneden zijn geen of nog maar zeer weinig bewegingsspeelruimte van de huid hebben bij een erectie. Is daarentegen bij een erectie wel nog beweging van de huid mogelijk, dan kan de penis in slappe toestand losjes besneden uitzien.

Deze mannen moeten zich vóór een besnijdenis hiervan bewust zijn en prioriteiten stellen (kiezen uit hoog/laag en strak besneden, met geen of nauwelijks bewegingsspeelruimte van de huid bij een erectie, óf hoog/laag en losjes besneden met wel nog bewegingsspeelruimte van de huid, maar een minder strak resultaat in slappe toestand).

Mannen met een penis die minder in grootte toeneemt, hebben dit probleem niet. Zij kunnen hun eikel geheel bloot laten leggen en toch bewegingsspeelruimte van de huid behouden.

Zeker bij mannen die zich om cosmetisch/hygiënische redenen willen laten besnijden, is er (afgezien van anatomische afwijkingen) voor een arts geen reden om niet op de wensen van zijn cliënt in te gaan.

Het is belangrijk dat U tevreden bent met het uiteindelijke resultaat, en niet uw arts!

Van links naar rechts: hoog en losjes besneden, hoog en strak besneden, laag en losjes besneden, laag en strak besneden.

Lees hier verder voor meer informatie en hulp bij het kiezen van een besnijdenisstijl:Een leidraad voor het kiezen van je besnijdenisstijl 

Frenulum

Bij een besnijdenis kan het frenulum (toompje) verwijderd, behouden of verlengd worden.

Nadelen van verwijdering van het frenulum

1. Bij de meeste mannen is het frenulum een erg gevoelig plekje, dat vooral bij orale seks een grote rol kan spelen.

2. Een belangrijke ader in het frenulum wordt doorgesneden , wat tot een sterke bloeding kan leiden. Deze bloeding kan echter met een hechting worden gestopt.

3. De genezing van het plekje waar voorheen het frenulum zat, duurt meestal langer dan die van de besnijdenisrand.

Voordelen van verwijdering van het frenulum

1. Bij een te gevoelige penis en te snel klaarkomen kan verwijdering van het frenulum juist een voordeel zijn.

2. Bij sommige mannen is het frenulum erg kort en strak, en verhindert het dat de voorhuid volledig teruggetrokken kan worden. Verwijdering of verlenging van het frenulum lost dit probleem op.

3. Een kort frenulum is hinderlijk indien men een hoge besnijdenis wenst. Wordt het frenulum verwijderd, dan kan de penis hoger besneden worden.

4. Soms scheurt het frenulum bij zware belasting tijdens seks. Dit kan nogal pijnlijk zijn en gepaard gaan met hevig bloeden. Na genezing is het frenulum door vorming van littekenweefsel vaak nog minder soepel, wat weer opnieuw tot (in)scheuren kan leiden.

5. Als het frenulum behouden wordt, krijgt de huid aan de onderzijde van de penis een soort V-vorm. Verwijdering geeft een egaler resultaat, wat vaak mooier gevonden wordt.

Een te kort frenulum kan ook verlengd worden. Het frenulum wordt dan zó ingesneden, dat de spanning die erop staat bij een erectie, opgeheven wordt. Deze kleine ingreep kan alleen of in combinatie met een besnijdenis worden uitgevoerd.