Waarom worden jongens en mannen besneden?

 • Medische redenen
 • Verdoving en narcose
 • Volledige besnijdenis
 • Gedeeltelijke besnijdenis
 • Nazorg thuis
 • Complicaties
 • Alternatieven voor een besnijdenis
 • Te kort frenulum (toompje)

Medische redenen

In de meeste gevallen worden mannen en jongens besneden voor medische redenen.

Terugkerende ontstekingen van de eikel

Dit wordt ook wel balanitis genoemd en is een ontsteking van voorhuid en eikel.
Deze aandoening kan ontstaan door slechte hygiëne of eenvoudigweg omdat het wassen van de voorhuid en eikel niet mogelijk is door een niet of moeilijk terug te trekken voorhuid (phimosis).

Ook het gebruik van de verkeerde zeep kan irritaties veroorzaken en zo bijdragen aan het ontstaan van ontstekingen. Het beste kan een zeep gebruikt worden die is aangepast aan de zuurgraad van de huid.

Een enkele ontsteking van voorhuid en eikel kan met zalf, baden en antibiotica worden verholpen, maar blijven de ontstekingen terugkomen, dan is een besnijdenis de enige echte oplossing.

Phimosis-afbeelding

Phimosis

paraphimosis

Paraphimosis

Phimosis

Bij phimosis is de voorhuid zo vernauwd dat deze niet of nauwelijks teruggetrokken kan worden over de eikel. Phimosis kan aangeboren zijn, of veroorzaakt worden door herhaalde infecties van de voorhuid. Bij kinderen tot ongeveer een jaar of 5 is het normaal dat de voorhuid nog niet (volledig) teruggetrokken kan worden. Ten onrechte krijgen ouders nog vaak het advies de voorhuid te “oefenen”. Dit kan beter achterwege blijven aangezien door het geforceerd terugtrekken van de voorhuid phimosis juist kan ontstaan.

Phimosis kan allerlei problemen veroorzaken. Doordat de voorhuid niet teruggetrokken kan worden en de eikel eronder niet goed schoon te maken is, hoopt zich smegma op, wat ontstekingen en zo verdere vernauwingen in de hand werkt. Ook kan meatus stenose, een vernauwing van de opening van de plasbuis, ontstaan.

Vaak blijkt bij mannen met kanker van de penis (wat gelukkig niet vaak voorkomt), dat ze een lange voorgeschiedenis van phimosis hebben. Een besnijdenis is aan te raden.

Paraphimosis

Als de voorhuid teruggetrokken is, opgezwollen is geraakt en niet meer teruggeschoven kan worden over de eikel, dan is er sprake van paraphimosis.

Paraphimosis ontstaat door ontstekingen en vernauwing van de voorhuid. Ook directe beschadiging van de voorhuid (bijvoorbeeld door te hard masturberen) kan dit probleem veroorzaken.

Door de zwelling kan de bloedtoevoer naar de eikel worden afgekneld. Hierdoor kan gangreen ontstaan, of kunnen er andere, blijvende beschadigingen van de penis optreden. Daarom is onmiddellijke medische hulp geboden. Een arts krijgt de voorhuid mogelijk weer terug over de eikel geschoven. Blijft dit probleem zich voordoen, dan wordt een besnijdenis noodzakelijk.

Religieus-culturele redenen

Voorbeelden zijn moslims en joden die hun kinderen laten besnijden.

Seksuele redenen

De voornaamste seksuele redenen voor een besnijdenis zijn vroegtijdige zaadlozingen en een te lange voorhuid.

Bij een te lange voorhuid komt de eikel niet of nauwelijks bloot te liggen bij een erectie. Daardoor wordt de eikel niet direct gestimuleerd tijdens geslachtsgemeenschap, wat gevolgen kan hebben voor de seksuele beleving van zowel man als vrouw. Door een besnijdenis komt de eikel volledig bloot te liggen, waardoor de eikel wel rechtstreeks gestimuleerd wordt.

Na een besnijdenis vormt zich een beschermlaagje over de eikel en wordt hij een beetje minder gevoelig. Bij mannen die problemen hebben met te snel klaarkomen, kan dit een oplossing zijn. Wel moet opgemerkt worden dat het geen wondermiddel is dat bij iedereen blijkt te werken.

Hygiënische redenen

Een besneden penis produceert nauwelijks of geen smegma en is daarom veel makkelijker schoon te houden.

Etnische redenen

Sommige mannen (en ook vrouwen) vinden een besneden penis mooier om te zien. Bij mannen die om deze reden voor een besnijdenis kiezen, spelen vaak ook de reeds hierboven genoemde hygiënische en seksuele redenen voor een besnijdenis een rol.

Voor moslims is de besnijdenis een belangrijke en feestelijke gebeurtenis. Deze Turkse jongens dragen een kostuum dat speciaal voor hun besnijdenis gemaakt is.

Verdoving en narcose

Bij de keuze tussen volledige narcose en plaatselijke verdoving blijken artsen nogal eens verschillende criteria te hanteren.
Algemeen kan gesteld worden dat in ziekenhuizen kinderen meestal onder volledige narcose besneden worden en dat bij jongeren en volwassenen meestal voor een plaatselijke verdoving gekozen wordt.

De plaatselijke verdoving bestaat gewoonlijk uit enkele injecties aan de basis van de penis.

Bij jongeren en volwassenen kan in een ziekenhuis voor een volledige narcose gekozen worden indien zij opzien tegen de operatie en deze liever niet bewust meemaken.
Hoewel dit meestal niet aan te raden is, blijken sommige artsen voor een ruggenprik te kiezen.

In besnijdenisklinieken wordt ook bij kinderen een plaatselijke verdoving toegepast, vaak gecombineerd met een kalmerend middel waardoor het kind minder van de ingreep meekrijgt.

Voor zowel kinderen als volwassenen behoort ook een besnijdenis onder toediening van lachgas tot de mogelijkheden in sommige klinieken. Dit kan nuttig zijn voor angstige patiënten.

Volledige besnijdenis

Een volledige besnijdenis, ook wel radicale circumcisie genoemd, is het meest gebruikelijk. Hierbij wordt (nagenoeg) de hele voorhuid verwijderd en zal de eikel zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. Er zijn verschillende “besnijdenisstijlen” die van invloed zijn op het uiteindelijke cosmetische resultaat; zie hiervoor Stijl en Resultaten.

Gedeeltelijke besnijdenis

De meeste urologen voeren het liefst een volledige besnijdenis uit. De reden hiervoor is dat bij een gedeeltelijke besnijdenis (ook wel partiële circumcisie genoemd) vaak opnieuw vernauwingen van de voorhuid of ontstekingen van de eikel optreden, waardoor naderhand een volledige besnijdenis alsnog nodig blijkt te zijn.

Een gedeeltelijke besnijdenis wordt meestal op verzoek van de ouders uitgevoerd. Bij volwassenen wordt dit soort besnijdenis nauwelijks toegepast. Ook is een gedeeltelijke besnijdenis niet altijd mogelijk; dit hangt o.a. af van waar de vernauwing van de voorhuid zich bevindt.

Nazorg thuis

Volwassenen

Na een besnijdenis is het belangrijk rust te nemen en werken zal enkele dagen niet mogelijk zijn.

Na de eerste keer plassen thuis moet het verband verwisseld worden. Hiervoor zal de arts een recept voor verbandmateriaal hebben meegegeven. De penis ziet er na de besnijdenis gezwollen en blauw/rood uit. Dit is normaal en zal meestal na een week weggetrokken zijn. Soms kan het wat langer duren.

Zeker als de eerste keer het verband verwisseld wordt, kan nog wat bloed uit de wond druppelen. Plassen kan de eerste paar dagen een branderig gevoel geven. Bij doorplassen verdwijnt dit gewoonlijk weer.

Over de ideale wondverzorging lopen de meningen uiteen. Wij adviseren om de eerste twee dagen volgend op de dag van de operatie zelf, het wondgebied schoon en droog te houden en elke keer na het plassen het verband te verschonen.

Daarna is het verstandig gedurende één week 1 à 2 maal per dag te baden in lauwwarm water met Kamille, Badedas of soda, maar niet met zeep. Douchen mag ook weer. Het is belangrijk om na het baden of douchen de wond droog te deppen.

Indien een arts andere aanwijzingen geeft voor de wondverzorging, is het verstandig om eerst met de arts te overleggen alvorens daarvan af te wijken.

Aangeraden wordt normaal ondersteunende onderbroeken (geen boxershorts) te dragen. Om zwellingen sneller doen af te nemen, kan het nuttig zijn de penis de eerste paar dagen omhoog te leggen, richting navel.

Afgeraden wordt te sporten of te zwemmen gedurende de eerste twee weken na de besnijdenis.

Tegen eventuele pijn kan paracetamol genomen worden of plaatselijk een verdovende zalf (bijvoorbeeld Lidocaine) worden aangebracht. De zalf is verkrijgbaar op recept en mag ook (dunnetjes) op de eikel worden aangebracht.

Dit is vooral nuttig bij mannen die een erg gevoelige eikel hebben. Bij hen kan de aanraking van de blote eikel met het stof van de onderbroek de eerste tijd een onprettig gevoel geven. Na een paar weken ontwikkelt zich een beschermlaagje op de eikel en verdwijnt dit onprettige gevoel.

De hechtingen die gebruikt worden bij een besnijdenis zijn bijna altijd oplosbaar en vallen er na ca. 7-14 dagen vanzelf uit. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met de behandelend arts of de huisarts om de hechtingen te laten verwijderen. Hechtingen die te lang blijven zitten, kunnen een lelijk cosmetisch resultaat geven.

OPGELET: Na de besnijdenis dient men zich 4-6 weken te onthouden van seks anders is de kans groot dat de wond weer open gaat, met alle vervelende gevolgen van dien (slechte wondgenezing, wondinfectie, lelijke littekens).

Kinderen

Bij kinderen is de nazorg afhankelijk van de gebruikte besnijdenistechniek en de leeftijd van het kind. De arts zal instructies meegeven voor de nazorg thuis.

Complicaties

Complicaties treden op bij 2 tot 10% van de besnijdenissen. Ze beperken zich bijna altijd tot de wond. Als ze zich voordoen gaat het meestal om een nabloeding of een wondgenezingsstoornis, in de vorm van een infectie of een abces. Dit kunnen vervelende complicaties zijn, maar ze zijn vrijwel altijd heel goed te behandelen.

Iemand die pas besneden is, dient contact op te nemen met een arts als zich (één van) de volgende symptomen voordoen:

 • de pijn wordt steeds erger
 • er komt pus of bloed uit de wond
 • de penis wordt steeds dikker
 • meer dan 38°C koorts
 • moeite met plassen

Alternatieven voor besnijdenis

Sommigen willen graag besneden worden, anderen willen als het even kan juist hun voorhuid behouden. Voor deze laatste categorie is het zeker de moeite waard om alternatieven voor een besnijdenis te overwegen.

Te kort frenulum (toompje)

Sommige mannen hebben last van een te kort toompje. Hiervoor is een besnijdenis niet nodig.